Ticari Mekanlar Neden Daha Küçük Alanlara Taşınıyor?

Ticari Mekanlar Neden Daha Küçük Alanlara Taşınıyor?

Son yıllarda özel ticari işletmelerin daha küçük mekanlara taşınmaları, sizin de dikkatinizi çekmiştir. Tasarımcılara bazı kısıtlamalar getiren bu olay, aynı zamanda onları kabuklarından çıkarıp çok yaratıcı çözümler sunmaya da itmekte. Peki işletme sahipleri neden böyle bir yol izliyor?

Artan Kiralar

Sürekli gelişen ve rekabet ortamı oluşan büyük şehirlerde, dükkan fiyatları her geçen gün daha da pahalılaşıyor. Metrekare başına düşen kira bedelleri arttıkça, işletme sahipleri de işletmelerini daha küçük mekanlara taşıyıp kirayı daha makul seviyeye getirmeyi mantıklı buluyor.

Lokasyon

İşletmelerin bulunduğu lokasyon her zaman, onları dibe batıran ya da kurtaran şey olmuştur çünkü çok iyi bir lokasyondaki bir işletme, aynı zamanda büyük bir market payının da sahibi olur. Tabi her işletme için ideal lokasyon, hizmet verdiği sektöre göre farklılık gösterir. İhtiyaca göre, popüler bir komplekste bulunan, merkezi bir konumda bulunan, sokağa açılan ya da geniş bir park yeri sunan bir mekan arıyorsanız, bu faktörlerin hepsi kiranın artmasına yol açabilir. Genel olarak işletmeler küçük bir alan sunan ancak çok iyi bir lokasyondaki bir binayı, geniş alana sahip ancak ortalama bir lokasyondaki bir binaya tercih etmektedir.

Durgun Ekonomi

Türkiye’deki ekonominin şu sıralar durgun olduğu büyük bir sır değil. Yavaşlayan ekonomi birçok şirketin kar oranlarının düşmesine sebep olabilir. Yavaşlayan ekonomiye rağmen hızını kesmeden yükselen kiralar da işletmelerin hayatta kalabilmeleri için daha küçük mekanları tercih etmeye itiyor.

Sürdürülebilirlik

Günümüzde sürdürülebilir mekanlara büyük bir yönelim mevcut. Sürdürülebilirlik genel olarak çevreye olan azaltılmış etkinin altını çizse de, aynı zamanda bir mekanın uzun ömürlü olmasıyla da direkt olarak ilgisi vardır. Daha küçük alanlar daha küçük mobilyalar ve daha az malzeme gerektirir. Ve daha küçük alanlar genellikle daha az enerji tüketir ve tüm bunlar mekanı daha sürdürülebilir hale getiriyor.

Teknoloji

Teknolojinin de ticari alanların tasarlanması ve işlev görmesi üzerinde büyük bir etkisi vardır. İşletmeler artık bulut teknolojisini etkin olarak kullanmaya başlıyor ve personellerinin herhangi bir yerden bilgisayarları, akıllı telefonları ya da tabletleriyle sistemlerine bağlanmalarına olanak tanıyor. Bu da iş istasyonlarının sayısını azaltıyor, buna paralel olarak da işletmeler fiziksel olarak küçülmeye gidebiliyorlar.

Özelleşmiş Endüstri

Rekabete ayak uydurmak adına, çoğu şirket artık sattıkları ürün ya da servisin bir kolunda uzmanlaşmayı tercih ediyorlar. Her şeye elini atan bir işletme olmaktansa daha butik tarzda işletmelere olan yönelimin arttığını gözlemliyoruz. Bu da şirketlerin daha az sayıda ürün satmaları ve bunun sonucunda daha az alana ihtiyaç duymalarına sebep oluyor.

Sonuç

Ticari iç mekan tasarımında daha küçük ve minimal işletmeler hızla popülerlik kazanmakta. Yükselen kiralar, daha iyi bir lokasyon arayışı, durgun ekonomi, sürdürülebilirliğe olan yönelim, teknoloji odaklı günümüz kültürü ve bir sektörde uzmanlaşmaya yönelik iş modelleri bu trende yön veren etkenler.

İşletmenizi daha küçük bir alana taşımak niyetineyseniz, Yağmurproje olarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Uzmanlaşmış tasarım kadromuzla mekanınızın ihtiyaçlarını gidermek ve küçük alanlarda verimli bir sonuç ortaya çıkarmak için hizmetinizdeyiz.

No Comments

Post A Comment