Sağlık Hizmetleri Alanlarının Tasarımında 5 Mobilya Trendi

Sağlık Hizmetleri Alanlarının Tasarımında 5 Mobilya Trendi

Sağlık hizmet alanlarındaki yeni tasarım trendleri, hasta deneyimini klinik ortamın getirdiği gerginlikten olabildiğince uzaklaştırmak için sürekli gelişiyor. Halihazırda soğuk bir algı yaratan hastaneler, tasarımın getirdiği özgürlükle hastaları daha rahat hissettiren ve onları kucaklayan mekanlar yaratmak, son yıllarda sağlık alanı tasarımının başlıca ilgi alanı haline gelmiştir. Aşağıda sağlık hizmeti veren mekanların tasarımlarıyla ilgili trendleri sıraladık.

Klinik Deneyimden Uzaklaşmak

Bekleme ve danışma alanlarında daha misafirperver mobilyalar kullanarak hastalara alışkın olduğu ortamlar yaratmak, onlar üzerinde yatıştırıcı bir etki yapar. Estetik burada, ziyaretçinin rahat hissetmesi açısından önemli bir rol oynar ve ziyaretçilerin bulunduğu mekanla ev hissi arasında pozitif bir ilişki kurmasına yardımcı olur. Mobilyalar çok sayıda insana hizmet edebilmeli ve temiz görünmelidir. Ahşap görünümlü polimer malzemeler kullanmak, temizlerken aşınıp çatlayarak bakterilere ev sahipliği yapabilecek olan ahşap ya da çelik kullanmaktan daha doğru olacaktır.

Hasta Odalarına Kişisel Dokunuşlar

Hastaların stresini azaltmak için bir evin tüm konforunu hastane odalarına taşımak gerekir. Tasarımcıların bu noktada düşünmesi gereken küçük ama hayati öneme sahip bazı detaylar vardır. Hasta ya da onun ziyaretçileri ve refakatçisi için rahat edebilecekleri ekstra oturma alanları, hastanın kişisel eşyalarını yakınında bulundurması için yatak başına düşünülecek depolama alanları, yeşillik ve çiçekler ile donatılmış alanlar, hastanın stresten uzak ve rahat bir deneyim geçirmesine yardımcı olur. Ayrıca bugün acil servislere gelen hastaların %50’si 60 yaşın üstünde. Bu yüzden hastane odaları, yaşlı hastaların fiziksel ve mental gereklilikleri de düşünülerek tasarlanmalıdır.

Mobilya Hijyeni

Birçok ilaca dirençli organizmaların çoğalmasıyla birlikte, temiz ve steril hastane mobilyaları son yıllarda çok daha fazla önem kazanmıştır. Birçok önde gelen hastaneleri tasarlayan iç mimarlar, gelecekteki projelerinde ahşap kullanmamaya karar verdiklerini açıkladılar. 2015’te Johns Hopkins, sağlık hizmetleri projelerinde ahşap kullanmayacağını resmi olarak açıklayan ilk isim olmuştu. Sağlık hizmetleri veren mekanlarda; gizli bakteriler ve tozdan kaçınmak için, gözenekleri olmayan, katı yüzeyli, yuvarlak köşelere ve temiz çizgilere sahip mobilyalar kullanılmalıdır. Vinil kaplamalı, dayanıklı ve çamaşır suyu ile temizlenebilen mobilyalar hem hastalar hem de çalışanlar için daha güvenli bir ortamın anahtarıdır. Ahşap görünümlü ama ahşabın dezavantajlarına sahip olmayan malzemeler tercih edilebilir. Metal konstrüksiyonlu sandalyeler hala oldukça popüler ancak metal dokunması soğuk bir malzemedir ve çizilebilir; bu da bakterilerin barınabileceği bir ortam haline gelmesine sebep olabilir.

Çok Amaçlı Bekleme Alanları

Hastane lobisi ya da danışma alanlarında herkesin tek bir sebebi var – beklemek. Ama nasıl bekledikleri tasarımcı sayesinde değişik yollarla deneyimlendirilebilir. Çeşitli şekillerde dizilmiş bank tipi mobilyalar bekleme alanları için tasarlanmış kolçaklı ya da kolçaksız kanepelerle uyum içerisinde bir araya getirilebilir. Aynı zamanda üzerinde çeşitli aksesuarlarla araya serpiştirilmiş masa ve sehpalar, yine, rahatlatıcı mekanlar yaratmaya yardımcı olur. Hastaneler için, bekleme sürelerine ya da tedavi çeşitlerine göre özelleştirilmiş bekleme alanları tasarımlarına rastlamak da mümkün. Bu bir amaca sahip bekleme mekanları artık sadece oturup beklemekten çok daha fazlası haline geliyor. Sağlık hizmet mekanlarının tasarımlarındaki trendler bekleme alanlarının, yoğun konukların işlerini hallettikleri çalışma alanlarına ya da çocukların tabletlerle oynadıkları yerlere dönüştüğünü işaret ediyor. Ada şeklinde tasarlanmış rahat oturma alanları ve onları tamamlayan yan sehpalar da bu çok amaçlı lobi tasarımlarına dahil edilerek aileleri bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Dışarı Taşınan Mobilyalar

İyi tasarlanmış açık alanlar sağlık ile ilgili davranışlar üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Nitekim, sağlık alanı tasarım trendleri, doğayla etkileşim halindeki insanların daha olumlu tavra, daha fazla enerjiye ve daha parlak bakış açısına sahip olduğunu göstermektedir. Açık hava, kan basıncını düşürüp stresi azalttığı için insanlar üzerinde sakinleştirmeye yardımcı olur. Rehabilitasyon merkezlerinde yürüme yolları boyunca sıralanmış banklar ve dışarıya kurulmuş yemek masaları oldukça popülerdir.

No Comments

Post A Comment